Új dimenziók a gazdaságfejlesztésben Miskolcon – Miskolc EgyetemVáros 2015

 

Ismét egy olyan kezdeményezés indult Miskolcon, ami kiemeli a várost a többi hasonló nagyváros közül. A  Miskolc EgyetemVáros 2015  nem „csak” egy projekt, hanem egy olyan komplex program, amely a szinergiák tökéletes kiaknázását célozza, erre ösztönöz minden szereplőt, továbbá nagyban javítja az itt élők életminőségét – akár már rövidtávon is. A projekt egyik kiemelt területe az informatikai – az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter is részt vett az előzetes egyeztetéseken és a megvalósulás során is konzultációs szerepet kap.

A projekt nyitórendezvényén dr. Kriza Ákos polgármester hangsúlyozta: Miskolc magasabb szintre léphet a gazdaságfejlesztésben. A Tudás Park az itteni erőforrásokat, az itt élők és dolgozók tudását hasznosítva megsokszorozza lehetőségeket. Egy éve kezdődött el az Egyetemmel az a közös munka, amely a felsőoktatás és a város ipari partnerekkel, szakmai szervezetekkel, kutatóhelyekkel és nem utolsó sorban magukkal a kutatókkal való együttműködésének feltételeit, kereteit teremti meg, és amelynek közös célja, hogy a helyi tudás a gazdaságban, iparban tudjon hasznosulni.

A Tudás Parkba a konzorcium minden gazdasági szereplőt bevon stratégiai partnerként, aki hozzátehet a régió innováción alapuló gazdaságfejlesztéséhez.

Körülbelül 50 fejlesztési elképzelés érkezett a projekthez márciusban. Ebből 32 pályázatot fogadott be a projektmenedzsment a három kiemelt területen: a járműipar, az információs technológia és az energetika területén. A befogadott projektek első szűrése június végén lesz. Ezek ugyanis versenyeznek egymással, 12 vezérprojektet választanak ki, amelyek a legérdemesebbek a továbbvitelre – mondta a konferencián Madarász Tamás – projektmenedzser.

A vezérprojektek helyi ipari szükségleten alapulnak, és már rövidtávon hozzájárulnak a hatékonyabb termelési és szolgáltatási háttérhez. Tehát a piacközeli fejlesztéseké az elsőbbség, amelyek hatása gyorsan érezhető lesz.

A projektek között van a lakosságot direkt módon is érintő: pl. elektromos közbringa fejlesztése, hatékonyabb és olcsóbb mobil ivóvíz-tisztítási eljárások, közterületi hibabejelentő rendszer fejlesztése, de az egyetem-város és egyes ipari partnerek bizonyos informatikai rendszereinek összekapcsolása is.

A munka eredményeként készül egy kereshető, a szereplőket összehozó térségi Tudás Térkép az itt elérhető kompetenciák és tudás leltárával. Az említett innovációs rendszer szervezeti hátterét pedig közösen dolgozzák ki a partnerek. A projekt eredményeit, a sikeres fejlesztéseket külföldi és hazai szakmai fórumokon is bemutatják majd.

A legfontosabb cél azonban, hogy az innováció eredményeként fejlődő cégek gyarapodást, jobb fizetéseket, új munkahelyeket, hozzanak Miskolcra, jelentősen emelve ezzel az itt élők életszínvonalát. - hangzott el a városházán.

A program a kormányzat támogatását is élvezi - a miniszterelnök nemrégiben jelentette be, hogy Miskolc kiemelt kutatás-fejlesztési központ lesz - és szorosan kapcsolódik a Modern Városok Program keretében a kormánnyal kötött megállapodáshoz is.