facebook

Képességkatalógus

 

Miskolcon rendezték Magyarország első Food Waste Hackathon-ját

                                                                                      c                                                         

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Miskolcon rendezték Magyarország  első Food Waste Hackathon-ját

 

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében 2017. szeptember 28-29. között került megrendezésre az első Food Waste Hackathon Miskolcon.

A rendezvény az uniós támogatású STREFOWA –projekt keretében jött létre, melynek célja, hogy Közép-Európában,- ezen belül Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Olaszországban és Magyarországon - új eljárásokat dolgozzanak ki az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentése, valamint a keletkező hulladék hatékonyabb felhasználása érdekében.

A rendezvény célja egy olyan applikáció vagy web-oldal megtervezése volt, melynek segítségével mérsékelhető az élelmiszerpazarlás mértéke a teljes élelmiszerlánc mentén. A program sikerét jelzi, hogy közel 30 fő jelentkezett- középiskolai és egyetemi diákok, végzett informatikusok, sőt egyetemi tanár is. A ráhangolódást segítő előadások után két nap állt az öt-hatfős csapatok rendelkezésére, hogy ötleteljenek, tervezzenek, majd az eredményeiket bemutassák a zsűrinek, akik hatékonysági és megvalósíthatósági szempontok alapján értékelték a prezentációkat. A szakmai zsűrit a SPAR Magyarország Kft., a Szinva Net Informatikai Zrt. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy-egy képviselője alkotta, akik döntése alapján a „S-martOn” nevű csapat nyert. Applikációjuk segítségével a vásárlók már otthonról is információt kaphatnak az áruházak egyes termékeinek lejárati idejéről, az esetleges kedvezményekről, így környezetileg és gazdaságilag is tudatosabban állíthatják össze bevásárló listájukat.

A verseny főnyereményét a T-systems Magyarország Zrt. ajánlotta fel (100.000 Ft értékben), de a SPAR Magyarország Kft., az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter, valamint az UX Studio is támogatta a rendezvényt. A STREFOWA projekt öt országában folyó hackathon-ok legjobb munkái közül az egyiket - egy nemzetközi zsűri döntése alapján – kidolgozzák. Bízunk benne, hogy a magyar fiatalok fejlesztési ötlete valósul meg a jövő évben, így hamarosan elérhetővé válik a magyar vásárlók számára.